Hvorfor trækker putningen ud? Og hvad du selv kan gøre.
Af Karen Kildahl, medstifter af "Center for Børn og Unges Søvn" samt søvnolog, børnesundhedsvejleder og jordemoder.
Klokken er mange. Man har som forælder været på hele dagen
Man er selv træt, og man tænker på, at det egentlig er pudsigt, at barnet som har et markant højere søvnbehov end én selv, virker frisk og klar til leg. Måske har man besluttet sig for, at i aften vil man ikke hidse sig op. Bare sige den samme ting mange gange. Stille og roligt. Men man ved jo godt, at når først der er gået 45 min, så orker man ikke mere. Så føles det berettiget at blive vred. Og kan det virkelig passe, at man i stenalderen brugte så lang tid på at putte? Helt ærligt!
Jeg vil rigtig gerne tage dig med igennem nogle af de ting, der kan være på spil, og som du med fordel kan justere på
For det første kan man ikke putte et barn, der ikke er træt. Små børn er ikke høflige og tænker: “nåååårh okay, jamen så lukker jeg mine øjne og forholder mig roligt, i tiden indtil søvnen kommer snigende om to timer, når min hjerne er klar til at sove”. Derfor bør du være opmærksom på vågentiden.
I blogindlægget ”Vågenbehov og det helt rigtige puttetidspunkt” kan du blive klogere på børns behov for vågentid. Barnet skal have et højt nok søvnpres uden at være overtræt. Derfor kan du med fordel kigge på søvnskemaet i tidligere blogindlæg, når du skal sikre dig, at lillemusen faktisk har en hjerne, der er klar til at sove. Grundlæggende kan man sige, at vi voksne helst skal falde i søvn efter ca. 20 min. Hos børn er min erfarring, at det godt kan tage lidt længere tid. Men hvis man bruger 2 timer på at putte, er der noget skævt med søvnpresset.
Barnets melatonin skal frigives. Det er et hormon som frigives i hjernen, når mørket og døgnrytmen fortæller, at nu er det nat. Derfor er det en rigtig god ide at holde fast i faste sengetider. Dette gælder fra cirka 1 års alderen, når barnet sover én lur, og denne lur er nogenlunde stabil både i tidspunkt og varighed. Hvis vi går i seng på det samme tidspunkt om aftenen, finder hjernen efterhånden ud af, at det er nemmere at sove lige netop dér.
Melatoninen elsker også mørke. Så det er også umuligt at få barnets hjerne til at tro, at den skal sove, hvis sommersolen bager ind ad vinduet. Total mørklægning er et must.
I artiklen om sommervarme kommer vi omkring vigtigheden af et temperaturfald, når vi skal sove
Utrolig mange putninger trækker ud, fordi barnet får det varmt. Skift soveværelse til østvendte vinduer og luft ud inden sengetid. Kulde og mørke er alfa og omega.
Undersøgelser viser, at noget af det, der viser absolut størst effekt på lange putninger, er RUTINER, RUTINER, RUTINER. Man kan synes, at det virker vanvittigt med det samme ritual hver aften. Men find nogle elementer som alle synes er hyggelige. Hjerner ELSKER rutiner. Ting skal være ens, så hjernen ikke stiller spørgsmål til det hele. Hjemme hos os er rutinen til de større børn: Ud at tisse, børste tænder, hver af drengene vælger én bog vi læser, så beder vi en aftenbøn og så siger jeg en remse, som rimer på mine børns navne. Jeg har sagt den, siden de var spædbørn, og de påstår, at de ikke kan sove uden nu. Nu forstår hjernen, at den skal sove.
Til babyer og småbørn kan for eksempel inkluderes massage, bad, smøre ind i creme, sanglege, en stille dans osv. Det kan se ud på 1000 måder! Men vælg en rækkefølge og hold dig til den.
Hvis du nu sidder der og har prøvet alle mine råd, og det stadig sejler, du bliver vred og har lyst til at kaste med mennesker så BYT for alt i verden. Hvis du på nogen måde kan det. Hvis du ikke kan bevare roen så byt med en anden omsorgsperson. Det betyder ikke, at man ikke må sige ting bestemt, kort, præcist og være tydelig i hvad du vil have, men hvis du begynder at hidse dig op, så byt. Kan du ikke bytte så lyt til en podcast. Jeg plejer altid at foreslå folk, at de lytter til krimi, mens de sidder og venter på, at børnene finder ro. På den måde bliver man lige mindet om, at der er nogle, som har det værre end én selv, og man føler samtidig ikke, at man spilder tiden helt så meget. Så virker man rolig, og det smitter.